Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Shelby Tuatara…η πιο γρήγορη σαύρα του κόσμου!


Η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου του πιο γρήγορου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο, καλά κρατεί! Η αμερικάνικη εταιρεία Shelby SuperCars (SSC), που ιδρύθηκε από τον Jarod Shelby το 1999, επιδιώκει να «κλέψει» τον τίτλο από την Bugatti Veyron 16.4 Super Sport και παράλληλα να σπάσει το ρεκόρ Guiness, με το νέο της μοντέλο που ακούει στο όνομα Tuatara.

Το νέο αυτό υπεραυτοκίνητο πήρε το όνομά του από μια σαύρα που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Στην γλώσσα της φυλής Maori η λέξη Tuatara σημαίνει «ράχη με εξογκώματα». Το συνονόματο ερπετό είναι γνωστό γιατί διαθέτει το ταχύτερα εξελισσόμενο DNA του πλανήτη και το ρεύμα εποχής της γρήγορης αυτοκίνησης το απαιτεί αυτό. Η κατασκευή του Tuatara καθώς και η παρουσίασή του έγινε μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης και τώρα ήρθε για να κλέψει τις εντυπώσεις.

Υπεύθυνος σχεδιασμού αυτού του φουτουριστικού οχήματος είναι ο γνωστός Αμερικανός Jason Castriota, ο οποίος έχει σχεδιάσει και την Maserati GranTurismo του 2007, την Ferrari 599 το 2006 αλλά και την νέα σειρά της Lancia Stratos, ενώ έχει συμμετέχει και στον σχεδιασμό του SSC Ultimate Aero II πριν από ένα χρόνο. Από όποια μεριά και να κοιτάξεις το Tuatara το διακρίνει μια απίστευτη ομορφιά.

Ο κινητήρας είναι στα 7 λίτρα V8 με twin-turbo και αποδίδει 1350 άλογα στις 9000 στροφές. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμοι δύο τύποι κιβωτίων, 7-τάχυτο χειροκίνητο με επιλογέα διάταξης «H» ή 7-τάχυτο αυτόματο SMG. Οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου θα ανέρχεται στα 443km/h όμως ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη μέτρηση. Το Tuatara κάνει την εμφάνισή του πιο ισχυρό αλλά και ακόμη πιο ελαφρύ μιας και είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ανθρακονήματα.

Η Shelby SuperCars είχε κερδίσει τον τίτλο για το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του κόσμου το 2007 με το SSC Ultimate Aero, που βρίσκεται στην παραγωγή περίπου τέσσερα χρόνια, με την τελική του να αγγίζει τα 413km/h. Σήμερα, τον τίτλο κατέχει η Bugatti Veyron 16.4 Super Sport με τους 1200 ίππους και τελική ταχύτητα τα 431km/h. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν το Tuatara θα πάρει πίσω τα σκήπτρα από την Bugatti!

Προς το παρόν δείτε την παρουσίαση της πιο γρήγορης σαύρας του κόσμου στο παρακάτω βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου