Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Jeep Grand Cherokee: το βαρύ πυροβολικό!


Αφορμή για αυτό το άρθρο μου ήταν μια offroadδιαδρομή που κάναμε όλα τα φιλαράκια το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Φυσικά, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους διαδρομές, ο νους μας πάει σε ένα αυτοκίνητο γεμάτο δύναμη που δεν σταματάει σε κανένα εμπόδιο. Τι άλλο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους διαδρομές αν αυτό δεν είναι ένα θηριώδες Jeep!

Μια έκπληξη μας επιφύλαξε η Jeep, μετά από πολύ καιρό, με το νέο της ανταγωνιστικό μοντέλο Grand Cherokee. Τoνέο «βαρύ πυροβολικό» αποκαλύπτεται για να εντυπωσιάσει τους λάτρεις των εκτός δρόμου διαδρομών. Έτσι είναι τα μεγάλα SUV. Ξέρουν πώς να επιβάλλονται με την πρώτη, και στην Jeep είναι πρωτοπόροι σε αυτό το θέμα.

Όσο και αν πλησιάζει βέβαια την αισθητική ενός crossover, το νέο Grand Cherokee διατηρεί πάμπολλες γωνίες και «τετραγωνισμένη» λογική, όπως είναι και το σήμα κατατεθέν του άλλωστε. Είναι πιο ελκυστικό από το προηγούμενο μοντέλο και δείχνει να εκσυγχρονίζεται, κρατώντας όμως τη δική του Jeep-οειδή ταυτότητα. Το πίσω μέρος είναι εντελώς νέο και δείχνει ακόμη πιο δυναμικό και μυώδες.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση όμως, είναι το εσωτερικό του, το οποίο είναι το καλύτερο που έχει φτιάξει ποτέ η εταιρεία. Ο όμορφος πίνακας οργάνων περιβάλλεται από υψηλής ποιότητας πλαστικό και όταν δίνεται ρεύμα στο ταμπλό, οι χρωματιστές λεπτομέρειες φωτίζουν ανέλπιστα όμορφα. Οι διακόπτες είναι τοποθετημένοι βολικά, η κεντρική κονσόλα είναι εύχρηστη και ο νέος περιστροφικός διακόπτης του συστήματος τετρακίνησης Selec-Terrain είναι πολύ εύστοχα τοποθετημένος δίπλα στο διακόπτη που ελέγχει την αερανάρτηση Quadra-Lift.

Ο «μεγάλος ινδιάνος» έχει πέντε διαφορετικές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που προσαρμόζουν την κατανομή της τετρακίνησης και το ύψος από το έδαφος, ανάλογα με τις συνθήκες οι οποίες είναι η αυτόματη, για τη λάσπη, για το χιόνι, η sport και τέλος για βραχώδες έδαφος.Η ακαμψία του GrandCherokee είναι 146% μεγαλύτερη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Jeep, η πίσω ανάρτηση είναι πολλαπλών συνδέσμων.

Τα οφέλη συνεχίζονται και ως προς την εκμετάλλευση των χώρων. Το μεγαλύτερο μεταξόνιο σημαίνει περισσότερο χώρο για τα πόδια των επιβατών. Το νέο Grand Cherokee έχει μήκος 4,82 m και 1,94 m πλάτος. Το επιπλέον μήκος βοήθησε και στο σχεδιασμό μεγαλύτερων πίσω θυρών, διευκολύνοντας σημαντικά την πρόσβαση. Ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 11% και φτάνει πλέον στα 728 lt.

Το νέο off road μοντέλο είναι διαθέσιμο με τρεις κινητήρες. Αυτός που έχει τη μικρότερη χωρητικότητα (3,0 λίτρα) είναι ντίζελ και αποδίδει 241 ίππους (550 Nm). Τα 100 χιλιόμετρα έρχονται από στάση σε 8,2 δλ. και η τελική ταχύτητα είναι 202 χλμ./ώρα. Ο "βασικός" βενζινοκινητήρας έχει χωρητικότητα 3.6, απόδοση 286 ίππους (347 Nm) και τελική ταχύτητα 206 χλμ./ώρα. Ο κορυφαίος 5,7 (352 hp/520 Nm) επιταχύνει 0-100 σε 8,7 δλ.

Απολαύστε το στο παρακάτω video :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου