Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Pagani Zonda: δίνει R-έστα!


Μια νέα και πανάκριβη μόδα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην αυτοκίνηση. Η κατασκευή μοντέλων που βασίζονται σε εξωτικά supercars, ικανοποιούν ελάχιστους και ιδιαίτερους πελάτες της κάθε εταιρείας, προσφέροντάς τους την απόλυτη αγωνιστική αίσθηση και οδηγική ευχαρίστηση σε μια πίστα.




Με τιμές που ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ, υπόσχονται να καταστούν το απόλυτο παιχνίδι στα χέρια βαθύπλουτων συλλεκτών που είναι παθιασμένοι με την οδήγηση. Σήμερα είναι η σειρά της εξωτικής Pagani να παρουσιάσει τη δική της πρόταση, το Zonda R.

Στην καρδιά του αυτοκινήτου βρίσκεται ένας κινητήρας V12 χωρητικότητας 6000 κ. εκ. που αποδίδει 750 ίππους και κατασκευάζεται από την Mercedes – Benz. Ο κινητήρας βρίσκεται στο κέντρο του monocoque σασί και η ροή του καυσίμου σε αυτόν ελέγχεται με ντίζα κατευθείαν από το πεντάλ του γκαζιού ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απόκριση. Οι αλλαγές των ταχυτήτων είναι πραγματικά αστραπιαίες. 20 msec είναι αρκετά!  Για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις και ικανότητες του κάθε οδηγού, η Pagani χρησιμοποιεί στο R ένα Traction Control της Bosch με 12 επιλογές διαχείρισης της πρόσφυσης. Το αυτοκίνητο φτάνει στα 100 km/h σε 2.7 sec και η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 350 km/h. Το Zonda R σταματάει με κεραμικούς δίσκους της Brembo με εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και τετραπίστονες πίσω.

Το ιταλικό hypercar ζυγίζει 1.070 κιλά και είναι για χρήση αποκλειστικά εντός πίστας. Όσο για την τιμή του, μόλις 15 θα βγούνε από αυτά στην παραγωγή με τιμή “μόνο” 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Πολύ ακραίο για δημόσιο δρόμο, πολύ θορυβώδες για την πίστα αλλά και πολύ γρήγορο!  Όπως λένε οι άνθρωποι της εταιρίας «το Zonda R πετάει στα φτερά του ανέμου. Χωρίς όρια.» Η μαγεία της Zonda έγκειται στο γεγονός ότι, παρά τον αμιγώς αγωνιστικό χαρακτήρα της, δεν έχει γίνει κανένας συμβιβασμός σε ότι αφορά την ποιότητα, το τελικό φινίρισμα και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Δυναμώστε τα ηχεία του υπολογιστή σας και απολαύστε ένα υπέροχο car review της Pagani Zonda R από την εκπομπή Top Gear του BBC.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου