Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ayrton Senna da Silva…ένας θρυλικός πιλότος!

Σε ένα blog αφιερωμένο στους άπιαστους οδηγούς, θα ήταν αδύνατο να μην κάνω μια αναφορά στον Ayrton Senna, τον κορυφαίο πιλότο της Formula 1. Για πολλούς ο Senna ήταν και παραμένει ο τελευταίος, πραγματικά, μεγάλος οδηγός αγώνων.

Ο Ayrton Senna da Silva, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Από μικρός έδειξε την κλίση του στους μηχανοκίνητους αγώνες. Το πρώτο του αγωνιστικό καρτ το απέκτησε σε ηλικία 10 ετών και με αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά σε τοπικούς αγώνες καρτ.

Το 1977 σε ηλικία 17 ετών ήρθε πλέον η ώρα να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα καρτ Νοτίου Αμερικής. Εκεί εντυπωσίασε, καθώς κέρδισε στους αγώνες. Το 1978 και το 1980 πήρε μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ, όμως σε αυτό κατετάγη δεύτερος. Το 1981 έφυγε από την Βραζιλία για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για την Αγγλία. Εκεί πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Formula Ford 1600, το οποίο και κατέκτησε. Εκείνη την περίοδο πήρε το όνομα Da Silva, δηλαδή το μητρικό του, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Βραζιλία.

Το 1982 κέρδισε και την Βρετανική και την ευρωπαϊκή Formula Ford 2000. Την επόμενη χρονιά έκανε ένα ακόμη βήμα παραπάνω: Μεταπήδησε στην Φόρμουλα 3 με την ομάδα της West Surrey Racing όπου κέρδισε 9 αγώνες και έτσι κατέκτησε τον τίτλο. Αυτή του η επίδοση έκανε πολλές ομάδες της Φόρμουλα 1 να ενδιαφερθούν γι' αυτόν: Γουίλιαμς, Μακλάρεν, Μπράμπαμ και Τόλμαν τον διεκδίκησαν.

Η τελευταία του αγωνιστική περίοδος ήταν με την Γουίλιαμς. Όλοι στην αρχή της περιόδου μιλούσαν για άνετη επικράτηση της Γουίλιαμς, όμως τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι καθώς αν και είχε τρεις pole positions στους τρεις πρώτους αγώνες, όχι μόνο δεν είχε νίκη, αλλά ούτε καν τερμάτισε.

Την 1η Μαΐου 1994 θα γινόταν το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Στην πρώτη θέση της εκκίνησης για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά ήταν ο Σένα. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και προσέκρουσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα ο Σένα έφυγε από την ζωή.

Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κι έκλαιγαν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Ιταμάρ Φράνκο ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην πατρίδα, όπου την προσκύνησαν περισσότεροι από 1.000.000 Βραζιλιάνοι.

Ο Σένα σε ηλικία 34 χρόνων, ενός μηνός και 10 ημερών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα.

Ορισμένοι νεότεροι φίλοι του αθλήματος, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να τον απολαύσουν μέσα στις πίστες, θεωρούν ότι ο θάνατός του συνέβαλλε στην θεοποίησή του ονόματός του και στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του.

Προσωπικά, όσες φορές και να κάτσω στον υπολογιστή μου να δω βιντεάκια με τον θρύλο Ayrton Sena, δεν βαριέμαι ποτέ και ειλικρινά τον θαυμάζω απίστευτα.


"Η αίσθηση που σου δίνει ο κίνδυνος είναι συναρπαστική. Η πρόκληση έγκειται στο να αναζητάς νέους κινδύνους." – Ayrton Senna, 1989

Απολαύστε τον…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου